Jak zaprojektować kuchnię – najważniejsze zasady

 

Kuchnia jest jednym z najważniejszych punktów w każdym domu. Domownicy spędzają w niej mnóstwo czasu, a jej prawidłowe zaplanowanie jest bardzo ważne. Dobry układ skraca bowiem drogę, którą pokonuje się przy użytkowaniu między sprzętami (nawet o kilka kilometrów rocznie!) oraz sprawia, że praca przy kuchennym blacie staje się znacznie przyjemniejsza. Opracowanie dobrego planu można śmiało porównać z operacją logistyczną: musimy przewidzieć, co i w którym momencie będzie potrzebne, w jakiej kolejności korzystamy ze sprzętów AGD i ile potrzebujemy na wszystko miejsca.

Projekt kuchni idealnej

Każda kuchnia jest oczywiście inna. Zupełnie inaczej będzie wyglądać projekt kuchni otwartej na salon, inaczej wielkiej kuchni w domu na wsi, a jeszcze inaczej małego aneksu w miejskim bloku. Bardzo często konieczna jest pomoc projektanta wnętrz i mebli. Warto jednak poznać najważniejsze zasady ergonomii w kuchni, by samodzielnie zaplanować to ważne miejsce lub świadomie współuczestniczyć w kolejnych etapach pracy projektanta.

Od czego zacząć

Na początek należy wziąć pod uwagę rozmieszczenie punktów instalacji oraz okien i drzwi. Idealnym rozwiązaniem jest opracowanie projektu kuchni przed ostatecznym wykonaniem podejść – wówczas można wszystko przewidzieć i umiejscowić podejścia w odpowiednim miejscu. W przypadku remontu, trzeba się zwykle liczyć z przeróbkami. Kolejny krok to dokładne zwymiarowanie pomieszczenia.

Nasze potrzeby a meble kuchenne

Bardzo ważna jest świadomość własnych potrzeb i oczekiwań. Musimy odpowiedzieć sobie na pytania: jak często korzystamy z kuchni, ile potrzebujemy miejsca, z jakich sprzętów AGD najczęściej będziemy korzystać. Następnie wszystkie te wnioski konfrontujemy z naszym budżetem i przestrzenią, jaką zajmować ma kuchnia.

Styl kuchni i materiały meblowe

Wybór stylu zależy przede wszystkim od prywatnych upodobań. Warto też wziąć pod uwagę pozostałe pomieszczenia w domu lub mieszkaniu, by wszystkie wnętrza tworzyły spójną całość. Decyzja o konkretnym stylu determinuje też dobór materiałów meblowych. Bardzo ważny jest również budżet.

Ergonomia w kuchni

Odpowiednie rozmieszczenie stref roboczych w kuchni wygląda następująco: lodówka (magazyn żywności) – blat (miejsce na wyłożenie produktów) – zlew (mycie produktów) – blat (przygotowywanie, obróbka) – płyta grzewcza/kuchenka (gotowanie) – blat (serwowanie posiłków).

Optymalne odległości między punktami:

– Lodówka oraz zlew: od 40 do 150 cm

– Zlew oraz zmywarka – powinny ze sobą sąsiadować

– Zlew oraz płyta grzewcza – od 60 do 150 cm (ta część blatu będzie najczęściej używana)

– Płyta grzewcza oraz lodówka  – ok. 100 – 200 cm

– Blat roboczy powinien być dopasowany do wzrostu użytkowników. Odległość od posadzki to od 85 do 100 cm.

– Odległość między blatem a szafkami górnymi to minimum 50-60 cm.

Koniecznie trzeba pamiętać również o przepisach bezpieczeństwa, m.in., o wymaganej odległości płyty lub kuchenki gazowej od okna (min. 60 cm) i o konieczności występowania w pomieszczeniu drożnej wentylacji (której nie można zabudować).